Electric Muscle Stimulation

Veel gestelde vragen

EMS training wordt vooral gebruikt om sterkere, fittere spieren te bereiken. Naast kracht kun je ook krachtuithoudingsvermogen en spierontwikkeling of het tegengaan van atrofie trainen. Afhankelijk van de oefenvormen wordt ook de coördinatie en balans getraind.
Door middel van Electro Myo (spier) Stimulation (EMS) worden spieren gestimuleerd om samen te trekken. In de topsport en revalidatie is EMS een oude, beproefde en wetenschappelijk geteste methode om prestaties te verbeteren en bij letsel het herstel te versnellen. Buiten de topsport en revalidatie om is deze techniek nu ook beschikbaar om een volledige lichaamstraining te ondergaan.
De EMS training duurt gemiddeld tussen de 15 en 20 minuten.
Wil je graag snel resultaat? Dan is het aan te raden om 2 keer per week te trainen. Om resultaat langzamer op te bouwen en te onderhouden is 1 keer in de week genoeg. Meer dan 2 x per week is af te raden voor beginnende sporters. Je spieren hebben dan onvoldoende rust om volledig te kunnen herstellen voor een volgende training. Na een griep, verkoudheid of herstel na ziekte is het raadzaam eenmaal in de 4 dagen een herstel/relax training te doen.
Bij een full body EMS training worden alle skeletspieren getraind met uitzondering van kuiten en onderarmen.
Ja. Dit komt doordat bij EMS training alle spieren tegelijkertijd worden getraind. Ook zijn de hoeveelheid spierfibrillen die aangesproken worden tijds een EMS training veel hoger dan bij een fitness training. In de fitness focus je vaak maar op één of twee spiergroepen tegelijkertijd. Met EMS training heb je in 20 minuten tijd een volledige krachttraining achter de rug op al je grote spiergroepen. Je bespaard dus tijd en het effect is sneller. Al met al een win win situatie.
Door EMS training word je zeker sterker! Onder de knop wetenschappelijke onderzoeken kun je meer nieuws vinden die dit beaamt.
Je krijgt een EMS pak aan. Onder dit pak draag je uitsluitend een onderbroek (voor een goede geleiding van de stimulatie). Dit pak wordt na elk gebruik gewassen in de wasmachine met desinfecterend wasmiddel. Een handdoekje is prettig om mee te nemen. Het zal wel meevallen hoeveel je je moet afdrogen maar het beetje vochtige wat op je lichaam blijft wanneer je je pakje uittrekt is veelal wel prettig.
Het is de bedoeling dat je tijdens de stimulatie voelt dat je spieren aanspannen, dit mag totdat je er weerstand van ondervind tijdens het bewegen. Wanneer je niet meer natuurlijk kunt bewegen staat de stimulatie te zwaar. De stimulatie wordt geleidelijk intenser ingesteld. Dit om het lichaam te laten wennen aan de stimulatie. Van daaruit wordt er uitgebouwd naar de intensiteit waar de weerstand ervaren wordt.
Hoe vitaal je bent dat maakt voor een EMS training niet uit. De stimulatie kan helemaal worden afgesteld per spiergroep op jouw individuele belastbaarheid. Deze belastbaarheid kan zelfs per training wisselen. Dit omdat slaap, voeding, stress, werk, belasting etc. allemaal invloed hebben op ons gestel. Ook wordt er rekening gehouden met het niveau in verschillende oefeningen. De training is geheel op jou afgestemd.
Bij afvallen moet je calorie inname kleiner zijn dan de calorie uitgave. Afvallen is een combinatie van factoren zoals voeding en training, maar ook stress en slaapgebrek hebben invloed op gewicht. Voeding heeft hierin een belangrijke en grote rol. EMS training kan helpen om je stofwisseling te verhogen waardoor je lichaam over de gehele dag meer verbrand. EMS training zeker een grote bijdrage leveren aan afvallen, echter afvallen bestaat uit gezonde voeding, leefstijl en beweging. In elke abonnement zit daarom altijd een combinatie van leefstijlbegeleiding, voedingsadvies en EMS.
Het is heel verschillend per persoon hoeveel calorieën verbrand worden met EMS. Of je een man of een vrouw bent, je het heel zwaar hebt met de oefeningen of dat het wel meevalt, het zijn allemaal factoren die meespelen. Wat wel gezegd kan worden is dat de spieren sterker en groter worden waardoor de metabolisme (stofwisseling) van je lichaam sneller gaat werken en je over een gehele dag meer calorieën verbrand.

EMS mag niet worden gebruikt of alleen na medische goedkeuring in het geval van:

  • Suikerziekte
  • Koortsachtige ziektes
  • Acute bacteriële of virale processen
  • Bloedingen, ernstige bloedingen (hemofilie)
  • Epilepsie
  • Hart problematiek
  • Zwangerschap
  • Ernstige stoornissen in de bloedsomloop
  • Buikwand of liesbreuk
  • Tuberculose
  • Tumoraandoeningen
  • Gevorderde arteriosclerose, arteriële stoornissen in de bloedsomloop
  • Ernstige neurologische aandoeningen

Bij twijfel, raadpleeg uw arts en geef dit door aan uw trainer.

Door spieren die atrofisch zijn, spieren die dus afname hebben is het goed om met EMS training dit proces te stagneren of te vertragen. EMS spreekt de beide soorten spiervezels aan. De verhoogde doorbloeding in de spier door de inspanning zorgt ook voor meer toevoer van voedingsstoffen. De combinatie is voor atrofie/spierafname juist goed. Daarom wordt EMS training of een EMS apparaat dan ook vanuit de geneeskunde geadviseerd om toe te passen. De gewrichten worden tijdens een EMS training weinig tot niet belast. Hierdoor is het veilig voor iemand met atrofie om een EMS training te doen onder begeleiding van een gecertificeerde trainer.
Wanneer we praten over spierdystrofie als erfelijke factor dan kan EMS hulp bieden in het vertragen van de afname van het spierweefsel. Dit doordat tijdens de EMS training 95% van de spierfibrillen aangesproken worden. Hierdoor kan een patiënt mogelijk langer mobiel blijven. De mate waarin is afhankelijk van het type dystrofie die de patiënt heeft. Wanneer we praten over posttraumatische dystrofie is de oorzaak buitenaf toegedaan. Denk hierbij bv aan een ingreep. Er bestaan drie fases waarin de posttraumatische dystrofie verloopt. In de derde fase, de stabilisatie fase, kan EMS training een goede bijdrage leveren in stagnatie en zelfs verbetering van de dystrofie.

Meer weten over wat Fit en Vitaal Voerendaal voor jou kan betekenen?

Neem contact op

Neem gerust contact op via één van onderstaande knoppen (mail, telefoon of whatsapp), of vul het formulier in, en ik beantwoord met alle plezier ál je vragen!